Vi på Grahns

Grahns Konfektyr skapar godis som gör livet roligare. Vi finns i Skövde sedan starten 1949 och producerar varje år cirka 5100 ton karameller, gelé- och chokladgodis. Naturliga råvaror, gott hantverk och innovativa smaker är vårt recept på bland annat Hockeypulver, Pit Stop och klassiska punschpraliner. Du hittar vårt godis både som påspackat och i lösviktshyllan.

Kort och gott

  • Cirka 70 medarbetare
  • Producerar varje år cirka 5100 ton godis
  • All produktion från egen fabrik i Skövde
  • FSSC22000-certifierade för ökad livsmedelssäkerhet
  • Miljöanpassad produktion för minskad klimatpåverkan

Så började det…

Berättelsen om Grahns Konfektyr började 1949 i Skövde. Det var då som Philip Grahn på egen hand började tillverka karameller och klubbor hemma i köket. Han reste därefter runt i Skaraborg för att sälja sitt godis på olika marknader. Det var en småskalig verksamhet till en början, men Philip fortsatte och byggde med åren upp en allt större kundkrets.

När sonen Sune involverades i företaget togs de första stegen mot en mer industriell tillverkning. Under 80-talet utvecklades den numera legendariska produkten Hockeypulver som tillverkades hemma i Sunes garage. Produktionen av Hockeypulver såldes 1984 vidare till Tord och Marie Millkvist. Några år senare förvärvade de även Grahns resterande produktion och startade bolaget Totte Gott.

Parallellt med detta hade Sune Grahn börjat intressera sig för nya produktionssätt och affärsmöjligheter. Lösviktsgodis hade precis kommit till Sverige och med detta såg Sune potentialen med gelé- och skumgodis. 1990 flyttade han in i nya lokaler på Rattvägen i Skövde för att tillverka geléråttor, grodor och hjärtan.

Under åren har verksamheten stadigt växt och moderniserats. Lokalerna har byggts ut och sortimentet har breddats. 2007 köptes verksamheten upp av Jesper Lööw och Ola Brewitz som jobbat i produktionen i över 10 år. Idag finns Grahns produkter i hela landet och har även lanserats på nya marknader utomlands. Med förvärvet av Totte Gott 2016 slöts cirkeln när Hockeypulver återigen kom tillbaka till Grahns sortiment.

Mycket har hänt från kökstillverkningen 1949 till dagens moderna fabriksproduktion. Samtidigt är kärnan av kvalitet, hantverk och upptäckarglädje bevarad. Historien om Grahns slutar inte här – den har bara börjat.

Godis med ansvar

Säkerhet först!

Under åren har vi löpande jobbat med nya sätt för att förbättra våra system för kvalitet, produktsäkerhet och miljöledning. Vi har höga krav gällande hygien, våra lokalers utformning samt kontroll av produktionen. Sedan 2012 arbetar vi med den GFSI-godkända standarden FSSC22000 för ökad livsmedelssäkerhet. Denna ersatte vår tidigare BRC-certifiering.

Klimatsmart produktion

Vi arbetar även aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Bland annat har olja ersatts av fjärrvärme för uppvärmning av lokaler, varmvatten och användning inom tillverkningen. Elförbrukningen hålls nere tack varje energieffektiva lysrör och rörelsedetektorer i alla utrymmen. Dessutom återvinns allt biologiskt avfall från produktionen till djurfoder.

Dokument för nedladdning

Nedan finns vårt kvalitetscertifikat samt vårt ”Certificate of Health” som är exporttillstånd från kontrollmyndigheten – i vårt fall ”Miljösamverkan i östra Skaraborg”.